Rozhovor se Slavkovským pivovarem


Můžete nám prozradit, jak začal příběh Slavkovského pivovaru?

Hezký den přeji, dala by se očekávat odpověď, že někdo chtěl obnovit tradici a pokračovat v tom co kdysi zaniklo. Obligátní klišé současného pivního marketingu. Nicméně myslím, že mohu říct za pana majitele, který je hrdým občanem Slavkova a byl a bude navěky zainteresován do pivovarnictví, že si jednoduše chtěl splnit sen a ve Slavkově postavil pivovar.

Jaká piva se vaří ve Vašem pivovaru? Připravujete i speciální edice?

logo slavkovsky pivovar reg 300x189 - Rozhovor se Slavkovským pivovarem

Ve Slavkovském pivovaru se vaří piva spodně i svrchně kvašená a proto jsme uvařili opravdu spoustu piv různých stylů a typů. Toho času to není na minipivovar nic neobvyklého. Aktuální pivní móda pro nás není to nejdůležitější, hrdě se hlásíme a zdůrazňujeme přirozenost a neobyčejnost českého ležáku. Chápeme aktuální trh a jeho možnosti, navíc na 10hl varně lze skutečně experimentovat, ale proč se hnát za senzací na úkor důstojnosti řemesla, které nás všechny živí. Pokud vaříme ležák, tak ho vaříme tak, jak nás to naučili tuzemští ,,staří,, a pokud chceme uvařit jiný světový pivní styl, opatříme si na něj suroviny takové, jaké používají v daných lokalitách.

Jakou škálu stupňovitosti najdeme u Vašich piv?

Myslím, že to není důležité zmiňovat. Hlavní je, aby pivo bylo pitelné a nechalo se vypít v každém ročním období!

Které pivo máte osobně nejraději?

Mám rád piva načepovaná s úsměvem, do čisté sklenice a odprezentované! Také sleduji kdo a za jakým účelem pivo uvařil či prodal.

Kde všude můžeme Vaše pivo ochutnat? Jde pouze o ČR, či míříte i do zahraničí?

V České Republice je minipivovar chápán jako pivovar vystavující max. 10 000 hl/rok. Slavkovský pivovar vaří již pár let 3500 – 4 000 hl za rok a kapacitou jsme skoro na možném maximu. Na export tedy již mnoho prostoru nezbývá, nicméně pivo jsme posílali do Irska, Polska, pravidelně odjíždí na Slovensko a aktuálně se řeší Anglie. Jinak na Slavkovské pivo můžete narazit nejen ve Slavkově, ale i v Brně a Praze. V posledních letech se výrazně soustředíme na vesničky v těsné blízkosti pivovaru tzv. kolem komína.

Jakým směrem se podle vás bude ubírat české pivovarnictví?

Dle veřejně dostupných informací je pivovarnictví momentálně na vzestupu. Můj dojem je ale rozporuplný. Tuzemská spotřeba piva klesá a roste export. Tuším, že aktuální poměr činí 38 ku 62 procentům ve prospěch exportu. V roce 2017 každý Čech vypil 138 litrů piva. Hospody jsou často zavřené nebo zejí prázdnotou. Aktuální situace není chvályhodná, avšak není to zase tak černé. Je jen na spotřebiteli jak si tuhle situaci přebere. Spousta provozů trpí amatérismem, nekvalifikovanou pracovní silou nebo prostě neumí nabídnout solidní službu. Díky velkým hráčům na českém trhu šla během posledních pár let úroveň výčepů, pivnic, restaurací atd. hodně nahoru. Existují školy čepování piva, školy pivního sommelierství či znalostí pivovarské tématiky. Nejen ve velkých městech, ale i v malých rodinných pivovárcích dostáváme skvěle ošetřená piva. Pokud se ukážeme v budoucnu jako konzumenti prahnoucí po kvalitě nikoliv kvantitě, tak vše dopadne jak má. Kdo by nechtěl zase vidět plné hospody, vášnivé debaty u piva a hádky nad různými tématy.

Kde hledáte inspiraci a nápady, pro Vaše podnikání?

Těžko říct, pravděpodobně v pivu! Také je důležité sledovat počínání těch nejlepších a sklopit uši a říct si mám se co učit.

Jaké jsou tři hlavní pilíře k dosáhnutí úspěchu, dle Vás?

Myslím, že na tak záludnou otázku budu schopen odpovědět za několik dekád! Možná mi ani nenáleží na to odpovědět. Ale byl bych rád, kdybych se nemusel stydět za slova jako píle, pokora, houževnatost! Tradice, poctivost, babička, čistota už je vážně OUT!

Máte vzkaz, či motto pro naše čtenáře?

Nechci sršet nějakým moudrem, ale doporučil bych pít to, co Vám dává smysl, uvědomovat si komu a za co platím. Pro šarlatány zde není prostor, tak proč je podporovat. Také je důležité být srozuměn s tím, kam peníze jdou!

Děkujeme za rozhovor!

 

Chcete mít na našich stránkách také rozhovor? Napište nám

Kontaktní formulář

Šiřte a sdílejte do světa :)
  • 5
    Shares

Comments are closed.